Blog 9: Functionele configurators inzetten voor meer klantbetrokkenheid

“Je vertelt me wat je wilt horen, en ik zeg het je tweemaal.” Deze oude verkoopwijsheid is essentieel bij het geven van advies en het opstellen van offertes. Verkopen draait niet alleen om het presenteren van oplossingen, maar vooral om het echt begrijpen en inspelen op de behoeften van je klant. Maar nu verkoopgesprekken steeds meer verschuiven van persoonlijk naar digitaal, via een configurator op een website, veranderen de spelregels.

De Verschuiving naar Digitaal:

Het digitale tijdperk heeft het traditionele verkoopgesprek getransformeerd, van directe interacties naar digitale via een website configurator. Deze overgang kan uitdagend zijn voor verkopers die gewend zijn het gesprek te leiden.

De Beperking van Productgerichte Configuratoren:

Veel online configuratoren leggen te veel nadruk op het product zelf, wat enige productkennis van de klant vereist. Deze benadering negeert de bredere context van de situatie en behoeften van de klant.

De Rol van een Configurator als Verkoopagent:

Een echt effectieve configurator doet meer dan alleen producten aanpassen; het stelt de juiste vragen om de specifieke omstandigheden en uitdagingen van de klant te begrijpen. Door zich te richten op functionele vragen, kan het op maat gemaakte advies bieden, producten of oplossingen suggereren die echt aansluiten bij de behoeften van de klant.

Conclusie:

Configuratoren zouden functionele specificaties boven productdetails moeten stellen. Deze verschuiving kan potentiële misverstanden in klanteninteracties voorkomen en ervoor zorgen dat digitale platforms nauwkeurige en relevante oplossingen bieden. Omarm de functionele configurator als een hulpmiddel om de juiste antwoorden te leveren en betekenisvolle klantenbinding te bevorderen.