Blog 7: Links, integraties en andere interessante connecties

In het eerste deel van deze tweedelige serie over het verbinden van CPQ-software met andere systemen, hebben we de verbinding tussen CRM- en ERP-systemen onderzocht. In dit tweede deel duiken we in de verbanden die extra mogelijkheden bieden om uw processen verder te optimaliseren.

Technologie

Eerst een technische pauze. Zoals ik in de vorige blog al aangaf, kan onze configurator communiceren met vrijwel alle moderne CRM- en ERP-systemen. Voor sommige systemen zonder API- of webprotocol, kan de verbinding toch gerealiseerd worden via een tussenliggende database of een softwareontwikkelingskit (SDK).

We zien ook steeds vaker diverse integratieplatformen in en uit de mode raken. Concepten zoals SOAP en ESB (enterprise service bus) gaan over protocollen of software van derden die communicatie tussen meerdere systemen binnen een organisatie faciliteren. Omdat deze systemen als tussenpersoon fungeren, noemen we dit middleware. Dit kan de technische communicatie soms vereenvoudigen.

Om de vaak ongegronde zorgen over koppelingen weg te nemen, bieden we meestal eenvoudige garanties. Dit verduidelijkt de zaken en stelt ons in staat om verder te gaan.

CAD-verbinding

Het verbinden met CRM- en/of ERP-systemen is bijna standaard in al onze projecten. Maar we maken ook vaak verbindingen met CAD-systemen.

Het is vaak nodig om nieuwe tekeningen te maken voor klantspecifieke onderdelen. U zou natuurlijk een werkopdracht voor uw ingenieur kunnen opstellen, maar het is vaak veel interessanter (en uiteraard sneller, efficiënter en minder foutgevoelig) om een parametrisch CAD-model te besturen met parameters uit de configurator.

Dit roept vaak vragen op, terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is, zolang u een slimme ingenieur heeft die parametrische modellen kan maken in het CAD-systeem. Voor de configurator is het berekenen van tientallen of honderden extra waarden geen probleem. Alle CAD-systemen hebben (vaak al in de gratis basisversie) de mogelijkheid om parameterbestanden te lezen. Zo niet, dan kan snel een script worden gemaakt dat dit wel mogelijk maakt.

Het is ook goed om te weten dat het management en een groot deel van ons team roots hebben in CAD-software. Dus als u ergens tegenaan loopt, kunnen we u ongetwijfeld verder helpen.

CAM-verbinding

Praten over het verbinden van systemen betekent ook het nadenken over verbindingen met CAM-systemen (computerondersteunde productie). Met andere woorden: het direct aansturen van CNC-machines. Vaak merken we dat bedrijven daar nog wat huiverig tegenover staan. Zou het niet heerlijk zijn als u geen tekeningen meer hoeft te maken, maar direct uw zaag, waterstraal, lasrobot of laser kunt aansturen?

Digitale ondertekening

Digitale ondertekening komt nog niet zo vaak voor, maar vertegenwoordigt toch een verdere stap in de digitalisering van uw verkoopproces. Merkato maakt verbinding met meerdere tools voor digitale handtekeningen en de integratie maakt het mogelijk om de status van een configuratie (of verkoopdeal) automatisch aan te passen zodra deze door de juiste perso(o)n(en) is ondertekend.

E-commerce

Betalingsystemen, reserveonderdelen, leveringssystemen, retourzendingen, winkelwagentje, cross-selling… Dit zijn allemaal e-commercefuncties waarvoor we liever samenwerken met de beste partijen op de markt, in plaats van te proberen alles zelf te doen. In het kader van deze samenwerkingen hebben we natuurlijk geweldige verbindingen opgebouwd. Zo profiteert u van het beste van twee werelden!