Blog 12: Meer conversie, verkoop en loyaliteit met Merkato als online configurator

Bij het denken aan een CPQ-oplossing gaat de aandacht vaak direct uit naar het optimaliseren van het verkoopproces en het standaardiseren en vereenvoudigen van offertes. Maar Merkato doet meer dan dat.

Wist je dat je Merkato kunt inzetten als een directe ‘verkooptool’ op je website? Veel klanten maken al gebruik van deze digitale mogelijkheden en zien daarmee hun online verkoop stijgen.

Het geheim van Merkato ligt in de gebruiksvriendelijkheid, aantrekkelijkheid en de intuïtieve manier waarop websitebezoekers er direct mee aan de slag kunnen. In deze blog vertel ik je graag meer hierover.

Hoe onderscheid je je van je concurrent?

Met de huidige digitale mogelijkheden en ontwikkelingen in AI-technologie, zoals ChatGPT, schieten de websites, apps en content als paddenstoelen uit de grond. Hoe onderscheid je jezelf in deze tijden, waar bedrijven elkaar online sterk beconcurreren? En wanneer je die bezoeker op je website krijgt, hoe zorg je er dan voor dat je inzicht krijgt in wie hij of zij is en waar deze persoon naar op zoek is? Ofwel: hoe converteer je hem of haar op je website? We kunnen al verklappen dat het geheim zit in de waarde die je online kunt bieden EN hoe aantrekkelijk je dit aanbiedt.

Configurator als leadgeneratietool

Men is steeds meer gewend om online aankoopbeslissingen te maken. Daar komt vaak zelfs geen persoonlijk contact meer aan te pas. Wanneer een potentiële koper online al precies de informatie kan vinden die hij nodig heeft voor de aankoopbeslissing, is hij eerder geneigd te kopen. Zet je Merkato in als configurator op je website, dan kan de websitebezoeker al exact het product configureren dat hij wil. Met de juiste afmetingen, materialen, kleuren en/of extra’s. Eventueel meteen met een 3D-visualisatie. En natuurlijk met de juiste prijs. Jouw websitebezoeker krijgt direct een mooi beeld van de mogelijkheden, een product naar eigen wens én een prijs erbij. Jij krijgt inzicht in wat deze potentiële klant graag wil en kunt de verkoop eenvoudig afronden. Dat noemen wij een win-winsituatie.

De kracht van Merkato als online configurator

Maar de ene configurator is de andere niet. Wanneer een online configurator te uitgebreid is, niet intuïtief werkt of er gewoonweg niet aantrekkelijk uitziet, zijn die websitebezoekers zo weer vertrokken. De keuze is online immers reuze. UX (user experience) en UI (user interface) zijn daarom enorm belangrijk voor het verhogen van je online conversieratio. Je configurator moet passen bij de rest van je website en jouw huisstijl. Dezelfde lettertypes, kleuren, iconen en stijlelementen. Het moet als één geïntegreerd geheel voelen (UI). Daarnaast moet het snel en intuïtief werken. Binnen een aantal muisklikken moet deze websitebezoeker met een glimlach vinden wat hij zoekt. Daarbij spelen navigatie, structuur en snelheid een rol (UX). En DÁT is waar Merkato sterk in is.

Met Merkato als configurator op je website realiseer je:

    • Langere en waardevollere websitebezoeken;
    • Een verhoogd conversieratio;
    • Gekwalificeerde leads, direct in je CRM-systeem;
    • Een betere waardering van en vertrouwen in jouw merk;
    • Meer betrokkenheid en loyaliteit.

Wil je graag weten wat Merkato als online configurator voor jouw organisatie kan betekenen? Wil je weten hoe we onze configurator naadloos integreren in websites en hoe we deze optimaliseren op het gebied van UI en UX? We gaan graag eens met je in gesprek en laten je de succesverhalen zien!