Blog 10: De Configurator als Technische Poortwachter en de Rol van de Consultant

In deze unieke blogpost hebben we onze kennisexpert, Rinck Sonnenberg, uitgenodigd om zijn inzichten te delen. Met tien jaar ervaring bij Merkato en een achtergrond in internationale bedrijfskunde, blinkt Rinck uit in het vertalen van commerciële klantbehoeften naar optimale en technisch haalbare oplossingen. Juist op het snijvlak van business en IT zien we vaak uitdagingen ontstaan. Rinck biedt een nieuwe kijk op de cruciale rol van onze software als technische poortwachter.

De Productconfigurator: Een Optimalisatietool

De productconfigurator is onmisbaar voor het optimaliseren van uw offerteproces. Door alle mogelijkheden en hun beperkingen op te nemen in de kennisregels van de configurator, worden foutmarges drastisch verkleind, waardoor het configureren van onproduceerbare producten wordt voorkomen.

Continue Controlemechanismen:

Als betrouwbare technische poortwachter zorgt de configurator voor constante bewaking van elk processtap. Dit garandeert dat de verkochte opties zowel technisch uitvoerbaar als commercieel wenselijk zijn.

Concrete Voorbeelden:

– Een klant die liften produceert, profiteert van de diepgaande controlemechanismen van onze software, die talloze variabelen beheert. Wat normaal gesproken anderhalve dag aan handmatige berekeningen zou kosten, wordt nu in slechts dertig minuten gedaan met de configurator, met een foutloze productconfiguratie als resultaat.

– Een andere klant gebruikt de configurator als technische poortwachter op een iets andere manier, door dealers in staat te stellen zelf offertes op te stellen. Met Merkato geïntegreerd in het bestelproces als controlemechanisme, is de fabriek verzekerd van correcte en produceerbare aanvragen.

De Rol van de Consultant:

De consultant speelt een cruciale rol in het overbrengen van de bedrijfsspecifieke kennis naar een goed ingerichte product- of sales-configurator. Dit resulteert in een logische, functionele en begrijpelijke oplossing, waarbij alle onregelmatigheden worden gladgestreken en een zorgeloze ervaring voor dealers en een foutloze productielijn wordt gewaarborgd.

Conclusie:

Bedrijven die bereid zijn hun interne processen, rekenregels en prijsstructuren kritisch te beoordelen en waar mogelijk te verbeteren/optimaliseren, zullen op lange termijn de vruchten plukken van hun productconfigurator. De implementatie van zo’n tool is het perfecte moment om dergelijke zaken binnen uw organisatie kritisch te bekijken. Met de ervaring en het advies van onze consultants ontdekt u best practices en leert u hoe anderen soortgelijke uitdagingen hebben aangepakt.