Blog 2: De Mythe van Een Enkele Stuklijst!

Via een reeks blogs over diverse onderwerpen binnen de wereld van engineering en procesoptimalisatie, samen met een verkoopconfigurator, onthult Quootz haar expertise. We begonnen met een blog over modulair ontwerpen, en in deze aflevering duiken we in het onderwerp Stuklijsten (BOMs).

In productiebedrijven wordt vaak de term Stuklijst of Bill of Materials (BOM) gebruikt, wat verwijst naar een lijst van alle componenten die in een product zijn opgenomen. Het is een cruciaal document in het gehele productieproces.

Bestaat er zoiets als een enkele BOM? In de context van een geavanceerde verkoopconfigurator spreken we over meerdere BOMs; vaak een commerciële BOM en een technische BOM. Deze twee soorten BOMs kunnen naast elkaar bestaan binnen de verkoopconfigurator. In deze blog verkennen we wat deze BOMs inhouden en hoe ze functioneren binnen de verkoopconfigurator.

De Structuur van BOMs

Om te begrijpen waarom er twee BOMs zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn, kijken we kort naar wat elke BOM inhoudt. De commerciële BOM bestaat grofweg uit een opsomming van de verschillende opties gekozen door de klant. Deze commerciële opties hebben een prijs. Wanneer een klant een combinatie van commerciële opties selecteert, genereert de verkoopconfigurator een offerte met een verkoopprijs. De technische BOM bevat vervolgens alle onderdelen die nodig zijn om het product te bouwen. Dus, naast de commerciële BOM, kan de configurator ook een technische BOM genereren.

Het Belang van Beide BOMs

We kunnen dus concluderen dat een enkele BOM niet bestaat. Een bekwaam verkoopconfigurator zorgt ervoor dat de commerciële en technische BOMs naast elkaar bestaan. De commerciële BOM biedt een duidelijk, functioneel en financieel overzicht voor de klant en de verkoper en vormt de basis voor offertes. Voor een bedrijf is de technische BOM intern van groot belang en moet zorgvuldig worden bijgehouden. De klant is tenslotte niet geïnteresseerd in de technische termen van deze componenten maar wil simpelweg weten of de aanhanger met de optie voor zwaar gebruik geschikt is voor de ruwe terreinen in Rusland.

Het beheren van de interactie tussen de verschillende BOMs (Productstructuurbeheer) is dus een essentieel onderdeel van de configurator. Bovendien, zoals eerder vermeld, speelt de verkoopconfigurator een belangrijke rol bij het bepalen van de prijzen. In onze volgende blog leer je meer over de verschillende aspecten van prijsbepaling in je configurator.