Blog 1: Onthulling van de kracht van een verkoopconfigurator

Op het gebied van engineering en procesoptimalisatie zal de term ‘salesconfigurator’ misschien niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch herbergt dit instrument een enorm potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop bedrijven werken, de productie te stroomlijnen en de klanttevredenheid te vergroten. Via deze reeks artikelen demystificeert Bas Könst van de in Nederland gevestigde Merkato Group de verkoopconfigurator, waarbij hij duikt in concepten als modulair ontwerp, Product Data Management (PDM) en Lean Production. Als u deze principes begrijpt, wordt duidelijk waarom een ​​verkoopconfigurator niet alleen nuttig is, maar ook essentieel voor de groei en structuur van bedrijven.

Het veldverkoopdilemma

Stel u het scenario eens voor: uw buitendienstteam, met als doel uw waardepropositie te vertalen, ontmoet een potentiële klant. Onder de filosofie ‘klant is koning’ worden er soms aanbiedingen gedaan die het bestaande productieproces verstoren, wat leidt tot op maat gemaakte producten voor belangrijke klanten – een praktijk die zowel tijdrovend als kostbaar is. Hier speelt modulair ontwerp een rol als gamechanger.

Modulair ontwerp: een pad naar groei

Modulair ontwerp zorgt voor standaardisatie en duidelijkheid in de productie. Door producten zo te ontwerpen dat ze multifunctioneel en uitwisselbaar zijn, kunnen bedrijven standaardmodules opzetten. Door deze duidelijkheid weet de buitendienst precies wat ze te bieden hebben, waardoor bestellingen worden vereenvoudigd en het productieproces eenvoudiger en kosteneffectiever wordt.

Navigeren door het modulaire doolhof

Ondanks de efficiëntie die het modulaire ontwerp met zich meebrengt, blijven er uitdagingen bestaan. Verkoopteams kunnen nog steeds struikelen als ze incompatibele modules selecteren, wat tot kostbare uitzonderingen in de productie kan leiden. Hier schittert de verkoopconfigurator als schildwacht voor uw productieproces.

De Sales Configurator: uw productiepoortwachter

Een verkoopconfigurator, oftewel productconfigurator, zorgt ervoor dat alleen haalbare productcombinaties worden verkocht. Door modulair opgebouwde onderdelen met bedrijfsspecifieke regels te integreren in de configuratorsoftware wordt voorkomen dat buitendienst onmogelijkheden verkoopt. Uitzonderlijke gevallen vereisen goedkeuring, waardoor verstoringen in de productie tot een minimum worden beperkt.

Naast het beveiligen van het productieproces stroomlijnen verkoopconfigurators ook de technische en financiële berekeningen, waardoor buitendienstmedewerkers ter plaatse offertes op maat kunnen maken. Van contracten tot productieorders, stuklijsten, montage-instructies en zelfs handleidingen: een verkoopconfigurator kan met één klik essentiële documenten genereren. Wanneer de productietijden in kaart worden gebracht, kan het ook ter plaatse nauwkeurige leveringstermijnen opleveren.

Optimaliseer uw optimalisatie met een Sales Configurator

Door modulair ontwerp te combineren met een verkoopconfigurator besparen bedrijven niet alleen geld, maar verhogen ze ook de omzet. Deze blog heeft de basis gelegd van wat een verkoopconfigurator is en de enorme waarde ervan voor bedrijven. Houd onze volgende blog in de gaten, waarin we dieper ingaan op de transformatieve kracht van de verkoopconfigurator.